Ny hemsida – Gripsholms Värdshus i Mariefred

Nya hemsidor!

Den uppmärksamme har kanske sett att två av våra pärlors hemsidor har ändrat utseende på senaste tiden. I ett omfattande arbete har vi över en tid uppdaterat sidorna för att ge dem ett modernt utseende och underlätta för våra gäster att hitta vad de söker. I nuläget är det Gripsholms Värdshus och Dufweholms Herrgård som fått ett lyft.

Vi vill med uppdateringarna också kunna lyfta det vi tycker är speciellt med varje plats, för att på ett enkelt och snyggt sätt visa våra besökare vad de kan förvänta sig när de besöker någon av våra pärlor i Sörmland. Hoppa in och kolla vad ni tycker!

Näst på tur är Södertuna Slotts hemsida. Det arbetet är igång och kommer vara färdigt strax innan julbordspremiärerna. Vi ser fram emot när alla sidor är uppdaterade!

 

Följ projekt Baderskan

I ett tidigare inlägg har vi berättat om att vi på Svenska Kulturpärlor köper den lokalt kända Strandrestaurangen i Mariefred som stått oanvänd sedan år 2009. En vackert belägen byggnad precis invid Mälaren som under början av 1900-talet var ett varmbadhus och tvättstuga där både kläder och Mariefredsbor skrubbades och tvättades rena. Byggnaden gick då under namnet Baderskan.

Tanken är nu att vi under några års tid ska planera, bygga, restaurera och skapa en ny mysig mötesplats dit Mariefredsbor och besökare kan bege sig för en stunds avkoppling och umgänge. Vår plan är dessutom att byta tillbaka till det ursprungliga namnet Baderskan. Vi ser fram emot att blåsa nytt liv i denna fantastiska byggnad och sätta Svenska Kulturpärlors prägel på ytterligare en historisk pärla.

Baderskan

Eftersom detta är ett projekt som ligger oss varmt om hjärtat, och då vi sett att intresset för vad som kommer att hända med Strandrestaurangen är stort bland lokalbefolkningen, har vi valt att dela med oss av projektets arbetsgång – vad som är planerat, vad som händer och när det händer.

Vi har därför skapat en tidslinje som vi kontinuerligt kommer att uppdatera med information om projektet. Är ni intresserade av vad som händer med Baderskan är ni varmt välkomna att besöka vår sida, Projekt Baderskan!

Nordiska Mästerskapen i Food Truck 2018

Snart dags för Nordiska Mästerskapen i Food Truck!

Förberedelserna inför Nordiska Mästerskapen i Food Truck 2018 är i full gång. Den 20–21 juli är det åter dags för en av Mariefreds största folkfester. Årets mästerskap förväntas dessutom bli ett publikrekord då inträdet till festivalen och tävlingen är gratis för alla besökare. Cirka 12 000 besökare brukar prova sig runt bland de cirka 30 exklusiva food trucks som finns på plats. I år lanseras dessutom ett stort antal helt nya truckar – spännande!

“Vi är stolta och glada att kunna presentera detta stora arrangemang i vårt älskade Mariefred även i år. Mat, fest och gemenskap är vi väldigt bra på och det är extra roligt när man kan få bjuda en stor publik att vara delaktig.” – Fredrik Åström, VD Svenska Kulturpärlor och medarrangör.

Själva tävlingen avgörs av en speciellt utvald jury som proväter sig igenom hela utbudet och korar vinnare i kategorierna Bästa Kötträtt, Bäst Fisk- och Skaldjur, Bästa Vego, Bästa Dessert och Bästa Koncept. Precis som vanligt uppmuntras publiken och alla besökarna att själva rösta på sin egen favorit alla kategorier, för priset Folkets Röst.

Nytt för i år är priset Årets Nyhet, som koras i samarbete med mediapartnern Eskilstuna-Kuriren, som även producerar en unik tidning om truckarna och festivalen. Tidningen kommer bland annat att delas ut under festivalen.

Camilla Sandblad, samordnare för iMariefred:
“Att folk reser långt bara för att deltaga och besöka oss för detta är något vi är glada över, det visar att Mariefred är en attraktiv plats för roliga och annorlunda kvalitets-events.”

Mattias Kroon, matskribent och projektledare:
“Food Trucks är en trend som bara blir starkare och håller högre kvalitet för varje år som går. Detta kommer hålla i sig länge till och det är otroligt roligt att få stötta alla duktiga matlagare såhär i början. Mariefred är den naturligt perfekta platsen för en jättefest av det här slaget.”

Välkomna till Mariefred den 20–21 juli för en riktigt smakrik folkfest!

Årets Sommarjobbare instiftat av Svenska Kulturpärlor

Arbetar Årets Sommarjobbare hos er?

Svenska Kulturpärlors VD Fredrik Åström har tagit initiativ till en ny ärofylld utmärkelse – Årets Sommarjobbare! En utmärkelse som inte bara ska lyfta fram och uppmuntra riktigt duktiga sommarjobbare. Den ska också få upp allmänhetens ögon för restaurangbranschen, en bransch med stora karriärmöjligheter.

Alla restauranger, barer och caféer har möjlighet att nominera sin bästa sommarjobbare. En sommarjobbare som med sitt engagerade och hängivna arbete har levererat service utöver det vanliga till deras gäster. Kort och gott en person som gjort stor skillnad inom restaurangbranschen under sommaren 2018!

Den lyckliga som får äran att bli Årets Sommarjobbare 2018 belönas dessutom med en lyxig weekend på Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred eller Södertuna Slott utanför Gnesta. Vilket pris!

Nomineringen är öppen till 31 augusti och i september kommer en jury bestående av profiler från restaurangsverige välja ut vinnaren. Jurydeltagarna kommer inom kort att presenteras på aretssommarjobbare.se där ni också kan nominera era duktiga sommarjobbare.

Diplom – Årets Sommarjobbare 2018

Catering från Svenska Kulturpärlor

Sommarcatering – mathantverk på väg!

Oavsett om du behöver mat till picknick-korgen, en sjurätters till familjemiddagen eller en vällagad bröllopsmeny kan vi hjälpa dig. Vi får ofta förtroendet och förmånen att leverera vår catering till gäster runtom i Sörmland. Vi leverar catering från våra tre pärlor Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta.

Mathantverk på väg från Svenska Kulturpärlor    Fantastisk personal på cateringuppdrag

Vi strävar alltid efter att vår catering ska vara en kunglig upplevelse och vi jobbar för att uppfylla alla dina önskemål, oavsett vilka de är. Det bästa med vår catering är att du inte bara kan beställa fantastiskt god mat, du kan även välja att vi tar hand om servering och disk. Du kan även boka vår Food truck, ett garanterat uppskattat inslag under ert event. I vår Food truck serveras modern street food inspirerad av de klassiska sörmländska slottsköken.

Catering från Svenska Kulturpärlor     Catering med fullservice

Oavsett vart du vill få maten levererad gör vi vårt bästa för att göra dig nöjd. Vi har tidigare levererat catering till fester i Stockholm och Strängnäs samt bröllop i Nyköping, Norrköping och Mariefred för att nämna några platser.

Läs mer på våra respektive pärlor; Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta.

Höstens kick-off på Svenska Kulturpärlor

Kicka igång hösten med företaget hos Svenska Kulturpärlor!

Det är dags att börja planera inför höstens kickstart! Vad är en bättre start på hösten än att ta med vänner och kollegor på en riktigt härlig upplevelse? Umgås kring roliga aktiviteter, ät, festa och njut av en god natts sömn i våra pärlors sköna sängar.

Vi erbjuder höstens kick-off på tre av våra pärlor; Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta. I kick-off-paketet får ni välja mellan tre olika aktiviteter och tre olika matupplevelser. Varför inte kombinera en 5-kamp med en härlig grillbuffé eller en avkopplande spa-stund med vegobuffé? På våra pärlor finns något för alla.

Pris: 1 695 kr per person inklusive boende i delat dubbelrum (Minimum 6 personer). Dagspaket utan övernattning: 695 kr per person.

Läs mer och boka på respektive pärlas sida, Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott. Har ni några funderingar är ni varmt välkomna med era frågor. Välkomna till en riktigt härlig upplevelse!

Höst kick-off på Dufweholms Herrgård Höst kick-off på Gripsholms Värdshus Höst kick-off på Södertuna Slott

Knivsliparkurs på Södertuna Slott

Vässade inför sommaren

I veckan som gått har våra kök på Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott haft besök av Filip Jovanovic, en av få riktigt begåvade knivslipare i Sverige. Filip har tidigare även besökt Dufweholms Herrgård och det är vår kökschef Johan där som tipsat våra andra pärlor om Filips kunskaper. Filips företag Knifelife är det enda i Sverige som åker ut till kunderna och handslipar knivar, vilket är perfekt för oss som alltid vill ha bra redskap men inte vill skicka iväg dem för slipning. På Södertuna Slott höll Filip en mycket uppskattad knivsliparkurs och vi bad Filip berätta lite om slipkonsten.

– Jag använder samma metod som samurajerna i Japan använde för att slipa sina svärd. Det är en tradition man fortfarande brukar där man använder japanska stenar som är stora som en hand. Jag lägger de plana stenarna i blöt och slipar därefter eggen. Sedan går jag över på läder för den yttersta skärpan.

Filip berättade också om den vanligaste slipmetoden, bandslip. En effektiv slipmetod som tyvärr, i fel händer, kan göra knivarna väldigt grova efter en tids användning. Slipningen blir extra känslig för misstag då slipbanden är så grova och snurrar snabbt och kan göra att mycket metall försvinner i slipprocessen.

– Slipar man fel med bandslip kryper eggen upp på bladet och även om eggen blir vass blir bladet tjockare. Effekten blir att en klyver råvarorna med en tjock kniv, när målet i själva verket är att skapa skäreffektivitet snarare än bara skärpa. En kniv ska falla genom en potatis – den ska inte behöva tryckas genom potatisen.

Har du några tips till vanliga hemmakockar?

– Absolut! Man bör skicka iväg sina knivar till grundslipning lite då och då och gärna till en firma som gör det för hand. Sedan är det också bra om man själv, mellan slipningarna, kan skärpa upp sin kniv hemma med ett brynstål. En enkel rullslip är tyvärr inte att rekommendera eftersom man i längden kommer förstöra eggen då den slipas mer på vissa ställen och därmed kommer att träffa skärbrädan ojämnt.

Varför inte göra som oss på Svenska Kulturpärlor?

Kontakta Knifelife och skicka iväg era knivar för slipning. Mer information hittar ni på deras facebooksida: KnifelifeByFico

Rösta på Södertuna Slott till Årets Slottshotell 2018 - vinn en lyxig slottsweekend

Södertuna Slott är nominerade till Årets Slottshotell 2018 – rösta och vinn en lyxig slottsweekend!

Södertuna Slott är vår fantastiska och ståtliga pärla som ligger belägen strax utanför Gnesta i vackra Sörmland. Här har ni, förutom historiska och ståtliga slottssalonger och hotellrum, även en välgörande relaxavdelning och en fantastisk natur precis utanför portarna. I vårt kök lagas fantastisk mat där vi tar vara på de smakrika råvaror som finns i Sörmland. Det är med andra ord mycket som talar för att vår pärla Södertuna Slott faktiskt förtjänar titeln Årets Slottshotell 2018! I slutändan är det ni gäster som väljer vem vinnaren är, men vi hoppas och håller tummarna på att ni väljer oss!

Den som är med och hjälper Södertuna Slott att vinna titeln genom att rösta är också med i en tävling där man kan vinna en lyxig slottsweekend. Vi vill såklart att ni både röstar på oss och väljer att spendera er vinst på Södertuna Slott, vi hoppas att vi ses!

Ni kan läsa mer och rösta på www.aretsslottshotell.se. Omröstningen är öppen fram till den 11 juni!

Tack på förhand bästa gäster!
Med vänlig hälsning

Personalen på Södertuna Slott och Svenska Kulturpärlor

Korvkiosk från 50-talet vid Dufweholms Herrgård

Vi säger välkommen till familjen åt en gammal raritet

Här i de närmsta dagarna har vi på Svenska Kulturpärlor utökat vår samling av historiska byggnader. Den här gången välkomnar vi en riktig raritet, nämligen Mariefreds första korvkiosk.

”Det är ursprungligen Mariefreds första korvkiosk från mitten på 50-talet. Jag hittade den helt förfallen efter att den använts som lekstuga de senaste 30 åren i Fågelsången i Mariefred.”
– Fredrik Åström, VD Svenska Kulturpärlor.

Korvkiosken kommer att ställas upp vid Dufweholms Herrgård strax utanför Katrineholm. Där kommer den utgöra ett bra komplement till de historiska byggnader och redskap som redan finns där, som den 100-åriga lanthandeln och allmogemuseumet. På museet finns också ett tryckeri, en frisörsalong, ett apotek, ett skomakeri och ett allmogehem uppställt för beskådan.

Planerna för den gamla korvkiosken är i nuläget inte helt färdiga. Som ett första steg kommer den att inredas tidstypiskt. Har ni tur kanske ni i framtiden också kommer att få prova på hur det var förr när varmkorv serverades från den lilla glasluckan.

”Korvkiosken blir ett kul tillskott till Dufweholms Herrgård. Då jag har en hel del gamla korvsaker så ska den också inredas så att det ser ut som en kiosk från 50-talet. Och förhoppningen är att vi skall servera korv till vickning ibland!” – Fredrik.

När Fredrik får frågan om det finns planer på att hämta fler historiska byggnader till Dufweholms Herrgård säger han att man aldrig ska säga aldrig, dyker rätt saker upp så finns intresset.

Vi rekommenderar därför att ni passar på att boka in ett besök till Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm. Njut av en svunnen tid och väck gamla minnen till liv i herrgårdens historiska omgivning. Vi ses!

Nu pågår omfattande renoveringar för Strandrestaurangen i Mariefred

Svenska Kulturpärlor utökar och renoverar

Nu står det klart att vi på Svenska Kulturpärlor köper Strandrestaurangen i Mariefred. Vår VD Fredrik Åström räknar med att det kommer ta cirka fyra år innan Strandrestaurangen är färdig för att tas i bruk. Innan dess kommer en ny detaljplan och bygglov tas fram och en omfattande renovering genomföras. Strandrestaurangen kommer drivas i Gripsholms Värdshus regi som ett komplement till den redan existerande hotell- och restaurangverksamheten.
— Vi vill utöka byggnaden och bygga ett mindre hotell med åtta till tio rum. Det blir inget eget hotell utan tanken är att det ska driftas från Gripsholms Värdshus, berättar Fredrik.

Än är det inte klart hur ombyggnationen ska göras. Men troligen kommer terrassen med utsikt mot Mälaren, som tillkommit senare än själva huset, att rivas. Anledningen är bland annat för att ge plats åt en uteservering som är tänkt att byggas på pontoner i vattnet där hotellgäster och allmänhet sedan ska kunna äta och dricka gott. Den mer än 100 år gamla fastigheten har stått tom sedan 2009 och är i stort behov av en upprustning.
— Byggnaden är inte Q-märkt men vår ambition är alltid att värna om kulturhistoriska byggnader. Just nu är den i ett bedrövligt skick men läget är enastående. Vi kommer lägga väldigt många miljoner på att få ordning på huset, säger Fredrik Åström.

Efter sina omfattande renoveringar kommer Strandrestaurangen passa väl in i Mariefredsmiljön och förhoppningsvis bli ett minst lika uppskattat inslag för allmänheten som Gripsholms Värdshus är idag. Utöver renoveringarna finns även planer på att anlägga en vinkällare i bottenvåningen som ska fungera som ett slags vinfacksuthyrning då det har eftersökts av privatpersoner. Alla finare viner kräver varsam behandling och lagring i rätt förhållanden och alla har inte den möjligheten hemma. Men om det går att genomföra ser vi först när vi fått tillgång till huset och kan börja arbeta.

I övrigt är det mycket som händer på våra pärlor just nu. Vi genomför stora investeringar och renoveringar på Gripsholms Värdshus, Södertuna Slott och Dufweholms Herrgård. Där vi bland annat renoverar 11 hotellrum på Södertuna Slott och på Dufweholms Herrgård anlägger vi nytt avlopp, fjärrvärme och vattensystem. Vi utökar även med ett BnB med fem rum utmed gatan vid Dufweholms Herrgård. Och som ni kanske sett har vi nyligen haft premiär för Gripsholms Bed & Breakfast Premium där vi lagt till 22 extra rum med hotellstandard. Vi arbetar ständigt för att göra våra pärlor ännu bättre för våra gäster.