• Om oss
    • Svenska Kulturpärlor
    • Vår historia
    • Ansvar
    • Utmärkelser
    • Blogg
  • Verksamheter
    • Dufweholms Herrgård
      Katrineholm
    • Gripsholms Värdshus
      Mariefred
    • Södertuna Slott
      Gnesta
    • Gripsholms B&B
      Mariefred
  • Affärsområden
    • Konferens
    • Hotell
    • Bröllop & fest
    • Restaurang & Catering
    • Museer & samlingar
  • Jobba hos oss
  • Boka/Kontakt
    • Onlinebokning

      I vår onlinebokning kan du boka hotellrum på alla våra hotell. Välkommen med din bokning.

      Boka rum online
    • Konferensbokning

      Kontakta vår bokning så hjälper vi till att ta fram förslag som passar just er konferens.
      08-511 600 40
      info@kulturparlor.se

      Boka konferens
    • Presentkort

      En upplevelse är alltid en uppskattad present. Presentkorten går att använda på alla våra anläggningar.

      Skapa presentkort
    • Kontakt

      Svenska Kulturpärlor
      c/o Södertuna Slott
      646 91 Gnesta
      08-511 600 40
      info@kulturparlor.se

      Kontakt & Hitta hit
Search
Generic filters

Svenska Folkets Julbordsfavorit

Årets vinnare:
Janssons frestelse

Tack till alla er som har röstat i Svenska folkets julbordsfavorit! Av 2316 röster fick den klassiska julrätten Janssons frestelse 412 röster (18 % av rösterna) och är därmed årets vinnare.

Se topp 10 och hela listan nedan.

Topp 10

Nr Julbordsrätter Antal
1 Janssons frestelse / Veg. Jansson frestelse 412
2 Julskinka / Senapsgriljerad rotselleri 286
3 Gravad lax 127
4 Inlagd sill / Inlagd veg. sill 99
5 Varmrökt lax 98
6 Köttbullar / Vegobullar / Älgköttbullar 90
7 Ris à la Malta 76
8 Lussekatter / Lussebullar 67
8 Revbensspjäll 67
9 Grönkålspaj med valnötter 57
10 Risgrynsgröt 54

Resultat för alla rätter

Nr. Julbordsrätter Ant. %
1 Janssons frestelse / Veg. Jansson frestelse 412 17,79
2 Julskinka / Senapsgriljerad rotselleri 286 12,35
3 Gravad lax 127 5,48
4 Inlagd sill / Inlagd veg. sill 99 4,27
5 Varmrökt lax 98 4,23
6 Köttbullar / Vegobullar / Älgköttbullar 90 3,89
7 Ris à la Malta 76 3,28
8 Lussekatter / Lussebullar 67 2,89
8 Revbensspjäll 67 2,89
9 Grönkålspaj med valnötter 57 2,46
10 Risgrynsgröt 54 2,33
11 Grönkål / Gräddstuvad grönkål / Stuvad grönkål 52 2,25
12 Rödbetssallad 45 1,94
13 Kallrökt lax 43 1,86
14 Brysselkål 41 1,77
14 Dopp i grytan 41 1,77
15 Lutfisk 39 1,68
16 Gubbröra 38 1,64
17 Saffranspannkaka 37 1,60
18 Saffranspannacotta 31 1,34
19 Ägghalvor / Ägg med Skagenröra 29 1,25
20 Omelett med champinjonstuvning 28 1,21
21 Prinskorv / Vegoprinskorv 25 1,08
22 Kålrotslåda / Lanttulaatikko 24 1,04
23 Ostkaka 22 0,95
24 Kroppkakor / Julkroppkakor / Stekta kroppkakor 21 0,91
25 Inkokt lax 20 0,86
25 Rödkål 20 0,86
26 Löjrom / Kalix-löjrom 19 0,82
26 Stekt inlagd strömming 19 0,82
27 Kalkon / Kyckling / Grillad kyckling / Turkey dinner 18 0,78
28 Grisfötter 17 0,73
28 Mandelmusslor 17 0,73
28 Oumph-”ribs” 17 0,73
29 Kokt potatis 16 0,69
29 Senapssill / Veg. senapssill 16 0,69
29 Sillsallad / Veg. sillsallad 16 0,69
30 Struvor 15 0,65
31 Pepparkakor 12 0,52
32 Brunkål 11 0,47
32 Älgkorv 11 0,47
33 Vörtbröd 10 0,43
34 Finsk morotslåda 9 0,39
34 Rökt lamm 9 0,39
35 Renskav 8 0,35
35 Tunga-hjärta 8 0,35
36 Morotslåda 7 0,30
37 Risgrynspudding med saffran 6 0,26
37 Rödbetshummus 6 0,26
38 Julkorv 4 0,17
38 Kalvsylta 4 0,17
38 Leverpastej 4 0,17
38 Stuvad savoykål 4 0,17
38 Sylta 4 0,17
38 Vitlöksgravad strömming 4 0,17
38 Äggost 4 0,17
39 Bruna bönor 3 0,13
39 Böcklingsallad 3 0,13
39 Marsipangris 3 0,13
39 Patéer 3 0,13
39 Pressylta 3 0,13
39 Senapsgriljerad quornfilé 3 0,13
40 Grynkorv 2 0,09
40 Laxpaté 2 0,09
40 Leverkorv 2 0,09
40 Spettekaka 2 0,09
41 Skinkstut 1 0,04
41 Vola Vente med krabbstuvning 1 0,04
41 Svartrotsgratäng 1 0,04
41 Champinjonstuvning i krustader 1 0,04
41 Julkrus 1 0,04
41 Skånsk senap 1 0,04

Stort grattis
Isabell Åberg Wallin!

Du har vunnit en weekend för två personer med motiveringen:

”Noterade att weekend går till slott/närhet av slott! Jag älskar slott och svensk historia… när jag var liten brukade jag och min pappa bila runt i Sverige och besöka massa slott och läsa om deras historia! Nu skulle jag vilja introducera det till min sambo – för att visa min barndom och så kanske jag kan få honom ombord så att vi kan göra det med våra barn när vi får dem! Det hade dessutom också uppskattats att få komma bort ifrån studentlivet och få miljöombyte! 

Ps. äggost är en traditionell bohuslänsk festligt efterrätt som min farmors mamma alltid gjorde när hon levde. Denna julen planerar jag att introducera den för min sambos familj.”

Vinnaren kontaktas för mer information.

janssons
Janssons historia

Den svenska gratängen som i historien finns beskriven 1928 sägs ha namngetts efter operasångaren Pelle Janzon eller dåtidens populära biograffilm med samma namn.

Rätten har än idag det klassiska och ännu obytbara receptet innehållande potatis, lök, grädde, smör, ströbröd och självklart rättens stjärna – ansjovis. Utan den konserverade och smaksatta sillen blir maträtten i princip en vanlig potatisgratäng fast med en särskild kryddning.

Från början var rätten främst tänkt för vickning men serveras idag tillsammans med andra tillbehör och funkar lik bra under Sveriges alla högtider så som under jul, påsk och midsommar. Vilket verkar vara ett starkt argument till varför just Janssons blev årets julbordsfavorit.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Godkänn våra villkor för att prenumerera på vårt nyhetsbrev

Svenska Kulturpärlor

c/o Södertuna Slott, 646 91 Gnesta
08-511 600 40 • info@kulturparlor.se
org.nr: 559045-6991

Jobba hos oss
Mediabank • Kulturnavigatorn • Kulturshoppen

Svenska Kulturpärlor och tillhörande pärlor är kontantfria.

Privacy Policy

© 2018 Svenska Kulturpärlor AB