Chocolate Week på Gripsholms Värdshus

Favorit i repris – Chocolate Week på Gripsholms Värdshus

Chocolate Week är tillbaka! Under vecka 44 plockar Gripsholms Värdshus fram ett av förra årets riktiga guldkorn till erbjudanden – utmärkt för alla er chokladälskare där ute.

En av de bästa sakerna med chokladvistelsen på värdshuset är att ni får krypa ni ner i värdshusets härliga fåtöljer med en egenkomponerad kopp varm choklad där ni fritt får välja bland alla goda tillbehör som strössel, marshmallows, chokladsås, kakor, grädde och annat gott.

Pimp your cup – gör din egna kopp varm choklad

Chokladfesten fortsätter sedan med en 2-rätters middag där huvudrätten är kryddad med choklad och en enastående dessert med choklad tolkad på tre olika vis. Efter er heldag i chokladens tecken övernattar ni därefter i något av värdshusets mysiga hotellrum för att morgonen därpå vakna upp till en välfylld frukostbuffé – med nutella såklart!

Chocolate Week – ett måste för alla chokladälskare

Gripsholms Värdshus ligger mitt i småstadsidyllen Mariefred, med nära till både naturupplevelser och shopping. Mariefred är ett mysigt resmål där ni möts av en härlig atmosfär. Passa på att strosa runt i stadens kvarter eller titta närmare på kungliga Gripsholms Slott.

Planera in er vistelse på Gripsholms Värdshus, helt klart värt det. Vi ses!

Unik vrakchampagne på Dufweholms Herrgård

Hösten är på intåg och vår unika champagnehelg likaså!

Boka in den 6 oktober i era kalendrar för att inte missa årets fantastiska champagnehelg på Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm. De som bokar in sig på vårt event får njuta av över 100 år gammal vrakchampagne från havets botten.

Champagnen vi serverar finns i herrgårdens vinkällare och kommer från vraket Jönköping som sänktes år 1916. Eftersom flaskorna vilat på havets botten i många år behöver de även bevaras på samma sätt. Därför har väggarna in till vinkällaren byggts om till akvarier där champagnen får vila i vatten, vilket gör vår champagneprovning minst sagt unik

För att göra upplevelsen än mer värdefull får man som gäst också njuta av en 7-rätters middag framtagen för en optimal smakupplevelse. Middagen avnjuter man i herrgårdens salonger efter provningen. Ett fint tillfälle att prova herrgårdens prisbelönta kokkonst. Under vår champagnehelg får ni även lyssna på mannen som bärgade champagneskatten, Claes Bergwall, när han berättar om den spännande historien kring fyndet.

Då vår champagneprovning är ett populärt event med ett begränsat antal platser, blir det snabbt fullbokat. Vår rekommendation är därför att ni bokar er plats i god tid. Läs mer om vår champagnehelg på www.dufweholm.se.

Antikviteter är till för att drickas, välkomna!

 

 

Renoveringen av Djulö lilla skola vid Dufweholms Herrgård pågår för fullt

Arbetet fortgår med Djulö skola och tvättstuga

Under hösten 2017 har vi, i ett tidigare inlägg, berättat om när vi flyttade Djulö lilla skola och tvättstuga till Dufweholms Herrgård som ett ytterligare komplement till de historiska byggnader som samsas på platsen. Flytten var ett stort och spännande projekt med många personer som hjälptes åt.

Djulö lilla skola och tvättstuga flyttas till Dufweholms Herrgård

Vi har sedan dess arbetat, och arbetar fortfarande, med att rusta upp den gamla skolan och tvättstugan. Vårt mål är att kunna erbjuda våra gäster fler lokaler av hög standard med en genuin historisk känsla. Den stora skolan kommer att inrymma två konferenslokaler med tillhörande köksdel och den lilla tvättstugan kommer att bli ett modernt och unikt inrett hotellrum.

Att renovera byggnader men samtidigt behålla den tidsenliga charmen är ett tidskrävande arbete. Men vi är på god väg och förhoppningen är att vi kommer att ha byggnaderna färdiga för användning under våren 2019. Två mycket välkomna tillskott till Dufweholms Herrgård!

Här kan ni se ett videoklipp från flytten av Djulö skola till Dufweholms Herrgård!

 

Njut av god mat och härlig musik på Gripsholms Värdshus uteservering

Sommarquizza med dina musikkunskaper på våra pärlor!

Musikquiz SM

”Vilken dansant puertorican sjöng låten ”living la vida loca”?”

Ricky Martin! Ja, det svaret kanske var lätt för många, men frågorna under Musikquiz SM på Gripsholms Värdshus i Mariefred sätter deltagarnas musikkunskaper på prov!

Musikquiz SM är en årlig folkfest för alla musikquizälskare. Det är en nationell tävling i tre nivåer, deltävling, regionsfinal och SM-final, där gäster på utvalda spelplatser i landet får tävla med sina musikkunskaper.

Har ni vad som krävs för att bli svenska mästare i Musikquiz SM? Kom till värdshuset och tävla, ni hittar datum för deltävlingarna i vårt kalendarium!

 

Burgers & Quiz!

”I en hård kamp år 1958 utsåg svenska folket en brittisk sångare till ”kungen av rock’n’roll”. Sångaren tävlade då mot ingen mindre än Elvis Presley. Vad hette sångaren? Var det inte den sångaren mormor alltid pratade om?”

Med kluriga frågor, ofta fler än en fråga till en och samma låt gäller det att fräscha upp minnet, spetsa öronen och vässa pennan på Dufweholms Herrgårds matiga musikquiz – Burgers & Quiz!

Och precis som namnet avslöjar quizzar våra gäster i lag om fyra personer och njuter av goda hamburgare och kall dryck. Här spelas ny och gammal musik i en härlig blandning.

För mer information och datum för Burgers & Quiz på Dufweholms Herrgård besök vårt kalendarium!

Följ projekt Baderskan

I ett tidigare inlägg har vi berättat om att vi på Svenska Kulturpärlor köper den lokalt kända Strandrestaurangen i Mariefred som stått oanvänd sedan år 2009. En vackert belägen byggnad precis invid Mälaren som under början av 1900-talet var ett varmbadhus och tvättstuga där både kläder och Mariefredsbor skrubbades och tvättades rena. Byggnaden gick då under namnet Baderskan.

Tanken är nu att vi under några års tid ska planera, bygga, restaurera och skapa en ny mysig mötesplats dit Mariefredsbor och besökare kan bege sig för en stunds avkoppling och umgänge. Vår plan är dessutom att byta tillbaka till det ursprungliga namnet Baderskan. Vi ser fram emot att blåsa nytt liv i denna fantastiska byggnad och sätta Svenska Kulturpärlors prägel på ytterligare en historisk pärla.

Baderskan

Eftersom detta är ett projekt som ligger oss varmt om hjärtat, och då vi sett att intresset för vad som kommer att hända med Strandrestaurangen är stort bland lokalbefolkningen, har vi valt att dela med oss av projektets arbetsgång – vad som är planerat, vad som händer och när det händer.

Vi har därför skapat en tidslinje som vi kontinuerligt kommer att uppdatera med information om projektet. Är ni intresserade av vad som händer med Baderskan är ni varmt välkomna att besöka vår sida, Projekt Baderskan!

Nordiska Mästerskapen i Food Truck 2018

Snart dags för Nordiska Mästerskapen i Food Truck!

Förberedelserna inför Nordiska Mästerskapen i Food Truck 2018 är i full gång. Den 20–21 juli är det åter dags för en av Mariefreds största folkfester. Årets mästerskap förväntas dessutom bli ett publikrekord då inträdet till festivalen och tävlingen är gratis för alla besökare. Cirka 12 000 besökare brukar prova sig runt bland de cirka 30 exklusiva food trucks som finns på plats. I år lanseras dessutom ett stort antal helt nya truckar – spännande!

“Vi är stolta och glada att kunna presentera detta stora arrangemang i vårt älskade Mariefred även i år. Mat, fest och gemenskap är vi väldigt bra på och det är extra roligt när man kan få bjuda en stor publik att vara delaktig.” – Fredrik Åström, VD Svenska Kulturpärlor och medarrangör.

Själva tävlingen avgörs av en speciellt utvald jury som proväter sig igenom hela utbudet och korar vinnare i kategorierna Bästa Kötträtt, Bäst Fisk- och Skaldjur, Bästa Vego, Bästa Dessert och Bästa Koncept. Precis som vanligt uppmuntras publiken och alla besökarna att själva rösta på sin egen favorit alla kategorier, för priset Folkets Röst.

Nytt för i år är priset Årets Nyhet, som koras i samarbete med mediapartnern Eskilstuna-Kuriren, som även producerar en unik tidning om truckarna och festivalen. Tidningen kommer bland annat att delas ut under festivalen.

Camilla Sandblad, samordnare för iMariefred:
“Att folk reser långt bara för att deltaga och besöka oss för detta är något vi är glada över, det visar att Mariefred är en attraktiv plats för roliga och annorlunda kvalitets-events.”

Mattias Kroon, matskribent och projektledare:
“Food Trucks är en trend som bara blir starkare och håller högre kvalitet för varje år som går. Detta kommer hålla i sig länge till och det är otroligt roligt att få stötta alla duktiga matlagare såhär i början. Mariefred är den naturligt perfekta platsen för en jättefest av det här slaget.”

Välkomna till Mariefred den 20–21 juli för en riktigt smakrik folkfest!

Räkfrossa på Dufweholms Herrgård

Räkfrossan – ett måste för alla skaldjursälskare!

En av våra mest populära upplevelser är vår Räkfrossa, den är definitivt värd ett eller flera besök för alla skaldjursälskare. Vi serverar dessutom inte bara en Räkfrossa på en av våra pärlor, utan den serveras på både Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm och Gripsholms Värdshus i Mariefred.

Vi har ställt några frågor om Räkfrossan till Dufweholms Herrgårds restaurangchef, Louise Von Bahr Rogstedt.

Vad är det bästa med Dufweholms Herrgårds Räkfrossa?

Louise: Det är så klart de fantastiska räkorna, de nybakta pajerna & den vackra miljön.

Vad kan man förvänta sig på buffén förutom räkor?

Louise: Förvänta dig räkor i överflöd – ät tills du blir proppmätt. Vi har också nybakt ostpaj, fantastiskt surdegsbröd, krispig sallad och goda såser att doppa allt i!

Några tips till besökare som funderar på att besöka er Räkfrossa?

Louise: Vi hoppas att solen ska lysa varje torsdag då tanken är att Räkfrossan serveras utomhus. Men ta gärna med en extra tröja om kvällsbrisen hälsar på! Annars är vårt standardtips att du tar med dig ditt leende, slappnar av & njuter så fort du kommer över bron och in på herrgårdsområdet.

Något nytt för i år? 

Louise: Med tanke på att de blev så poppis förra året har vi vänt på serveringen i år, vi har köpt in nya bord och stolar och laddar för ”trädgårdsmys”. Vi dukar ut långbord, en härlig buffé och självklart spelar vi sommarplågor på hög volym i trädgården!

Är du intresserad av att besöka någon av våra Räkfrossor? Läs mer under respektive pärla!

Dufweholms Herrgård
Varje torsdag kl. 18.00–20.00, 28 juni–9 augusti.

Gripsholms Värdshus
Varje onsdag kl. 17.30, 4 juli–8 augusti.

Årets Sommarjobbare instiftat av Svenska Kulturpärlor

Arbetar Årets Sommarjobbare hos er?

Svenska Kulturpärlors VD Fredrik Åström har tagit initiativ till en ny ärofylld utmärkelse – Årets Sommarjobbare! En utmärkelse som inte bara ska lyfta fram och uppmuntra riktigt duktiga sommarjobbare. Den ska också få upp allmänhetens ögon för restaurangbranschen, en bransch med stora karriärmöjligheter.

Alla restauranger, barer och caféer har möjlighet att nominera sin bästa sommarjobbare. En sommarjobbare som med sitt engagerade och hängivna arbete har levererat service utöver det vanliga till deras gäster. Kort och gott en person som gjort stor skillnad inom restaurangbranschen under sommaren 2018!

Den lyckliga som får äran att bli Årets Sommarjobbare 2018 belönas dessutom med en lyxig weekend på Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred eller Södertuna Slott utanför Gnesta. Vilket pris!

Nomineringen är öppen till 31 augusti och i september kommer en jury bestående av profiler från restaurangsverige välja ut vinnaren. Jurydeltagarna kommer inom kort att presenteras på aretssommarjobbare.se där ni också kan nominera era duktiga sommarjobbare.

Diplom – Årets Sommarjobbare 2018

Catering från Svenska Kulturpärlor

Sommarcatering – mathantverk på väg!

Oavsett om du behöver mat till picknick-korgen, en sjurätters till familjemiddagen eller en vällagad bröllopsmeny kan vi hjälpa dig. Vi får ofta förtroendet och förmånen att leverera vår catering till gäster runtom i Sörmland. Vi leverar catering från våra tre pärlor Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta.

Mathantverk på väg från Svenska Kulturpärlor    Fantastisk personal på cateringuppdrag

Vi strävar alltid efter att vår catering ska vara en kunglig upplevelse och vi jobbar för att uppfylla alla dina önskemål, oavsett vilka de är. Det bästa med vår catering är att du inte bara kan beställa fantastiskt god mat, du kan även välja att vi tar hand om servering och disk. Du kan även boka vår Food truck, ett garanterat uppskattat inslag under ert event. I vår Food truck serveras modern street food inspirerad av de klassiska sörmländska slottsköken.

Catering från Svenska Kulturpärlor     Catering med fullservice

Oavsett vart du vill få maten levererad gör vi vårt bästa för att göra dig nöjd. Vi har tidigare levererat catering till fester i Stockholm och Strängnäs samt bröllop i Nyköping, Norrköping och Mariefred för att nämna några platser.

Läs mer på våra respektive pärlor; Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta.

Södertuna Slott utsedda till Årets Slottshotell 2018

STORT TACK till våra gäster! Södertuna Slott utsett till Årets Slottshotell 2018.

Tack alla gäster som röstat på oss! Efter en intensiv omröstning mellan den 15 maj och 11 juni står det nu klart, vi på Södertuna Slott tar hem titeln som Årets Slottshotell 2018 med blotta 12 röster ifrån tävlingens välförtjänta andraplats, Thorskogs Slott.

Utmärkelsen Årets Slottshotell, på initiativ av HotelSpecials, låter hotellens egna gäster komma till tals, lyfta fram och avgöra vilket slottshotell som förtjänar att vinna titeln. På Södertuna Slott är det goda värdskapet en viktig del i det dagliga arbetet, att alla gäster ska trivas och få det där lilla extra. Som gäst ska man känna sig som mer än bara en gäst – man ska känna sig som en i familjen.

– Vi försöker alltid leverera vårt yttersta för att göra våra gäster nöjda och med den här vinsten får vi en bekräftelse på att vårt arbete har lönat sig. Det känns fantastiskt roligt! säger Madelene Fredricson, slottschef på Södertuna Slott.

Årets Slottshotell syftar till att lyfta fram Sveriges alla slottshotell som med intressanta historier, genuin inredning, vackra omgivningar, toppservice, och ett förstklassigt kök levererar upplevelser utöver det vanliga.

– Det var hård konkurrens och det finns fantastiska slott därute. Men med enastående medarbetare är det enklare att lyckas med det lilla extra. Och vi är oerhört tacksamma över alla röster från våra underbara gäster! avslutar Madelene.