Den engelska parken vid Södertuna Slott

Den engelska parken på Södertuna Slott

Har ni besökt den engelska parken vid Södertuna Slott? Om ni inte har gjort det rekommenderar vi att ni tar er en promenad på parkens promenadstråk under ert nästa besök på slottet, stanna gärna upp på Tempelbergets utsiktsplats och njut av utsikten över Frösjön mot Gnesta – en fantastisk vy!

Den anrika engelska parken vid Södertuna Slott utanför Gnesta har, precis som slottet, en vältagen historia bakom sig. Den ursprungliga engelska parken anlades under 1790-talet. Enligt historieskrivningar fanns här en sätesgård med namnet Wad redan under 1300-talet där man också odlade, mest troligt köksväxter för försörjning då odling för lust och skönhet kom först när man hade råd att avvara jord för det ändamålet.

Än idag finns en mindre köksträdgård vid slottet där det växer allt från oregano och citronmeliss till vacker tagetes. Köksträdgården anpassas efter säsong och utifrån vad kockarna efterfrågar i form av smak och utseende.

Köksträdgården vid Södertuna Slott

Tips! Följ gärna Södertuna Slott på instagram.

Södertunas slottspark är en klassisk engelsk park, lummig och böljande med mjuka, vackra och naturliga former där naturen får vara huvudperson. Till skillnad från franska parker där man, med mer räta och strikta former som ständigt putsas, försöker kontrollera naturen. Parken har en mycket fin vårflora, med fält av vitsippor i början av maj, och en rik svampflora under hösten som är ett uppskattat tillskott för slottets restaurang.

Ett besök i Södertunas slottspark ger er som besökare möjlighet till naturupplevelser och rekreation samtidigt som ni tydligt kan känna historiens tidsaxel. Ni som vill spendera hela dagen utomhus kan även boka någon av slottets aktiviteter, där vi även kan erbjuda er en picknickkorg fylld med godsaker, bara att säga till när ni bokar er vistelse så lägger vi till det!

 

Vinnaren av Årets sommarjobbare 2018

Grattis Noorali – Årets Sommarjobbare 2018!

Nu har vinnaren av Årets Sommarjobbare 2018 utsetts och vinnaren blev Noorali Atayee på anrika Green Hotel i Tällberg – Grattis!

I år är första gången priset Årets Sommarjobbare delas ut. Priset ges till en person som gjort betydande insatser på en restaurang, krog eller café under sommaren 2018. Flera duktiga sommarjobbare har blivit nominerade bredvid vinnaren Noorali och nomineringarna har trillat in ända från Kiruna i norr till Sölvesborg i söder.

Juryn som valde ut Noorali bestod av 12 personer som har framstående roller i restaurang-Sverige och förutom titeln Årets Sommarjobbare vinner Noorali Atayee också en lyxig weekend på någon av pärlorna Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred eller Södertuna Slott utanför Gnesta.

Noorali och alla på Green Hotel är mycket stolta över utmärkelsen. Själv säger Noorali:
– Att jobba inom restaurang är som att hitta hem eller som att hitta en andra familj. I denna bransch finns så mycket värme och gemenskap, man ger varandra så mycket. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad som fick denna möjlighet.

Tanken med Årets Sommarjobbare är att lyfta unga i restaurangbranschen och visa vilka karriärmöjligheter branschen erbjuder. Alla restauranger, barer och caféer har under sommaren haft möjlighet att nominera sina bästa sommarjobbare.

– Noorali är helt klart en värdig vinnare av titeln Årets Sommarjobbare 2018. Ett pris som ska motivera unga att se möjligheterna i restaurangbranschen. Noorali visar precis den glöd som behövs i restaurangbranschen och som kommer kunna ta honom långt i sin yrkesroll, säger Fredrik Åström, Svenska Kulturpärlors VD.

Nomineringen till priset lyder:
”Noorali är verkligen värd en guldstjärna för den utvecklingsresan han gjort. Noorali kom till Sverige utan att kunna det svenska språket eller yrket. Från att hugga ved till att bli en av de bästa servitörerna i huset. Noorali kan nu flytande svenska och även engelska. Han ger gästerna det lilla extra med perfekt timing och ett strålande humör med en inställning att allt kan ordnas. Han är den som ställer upp när någon blir sjuk, han är den som finns där när man behöver en extra hand och han är den som sprider glädje i hela arbetslaget fast han kämpar om att få stanna i vårat avlånga land.”

Här kan ni även läsa en artikel från Hotellrevyn om Noorali och Årets sommarjobbare 2018.

Årets Sommarjobbare instiftat av Svenska Kulturpärlor

Boka julbord hos Svenska Kulturpärlor för dig och vännerna, kollegorna eller familjen

Julweekend på en pärla

Är det svårt att välja vem i familjen ni ska fira jul hos? Vi har lösningen! Samla hela familjen och fira jul på någon av våra pärlor Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta. En julweekend på någon av våra pärlor är något ni inte bör missa.

Med traditionella julfiranden bjuder pärlorna in till en värmande stund i avkopplande atmosfär. Med genuin julmat lagad av de bästa råvarorna njuter ni av mättande julbord med glögg och efterföljande dessertbord i stämningsfull miljö.

På alla pärlor bjuds ni på lunch, eftermiddagsfika, julbord med glögg och självklart övernattning i vackra hotellrum med en välfylld frukostbuffé morgonen därpå. Vill ni spendera några dagar extra med familjen går det även att boka fler nätter.

Så ta med era nära och kära och njut av lugnet och den familjära atmosfären som någon av våra pärlor kan erbjuda. För det är vad julen handlar om, gemenskap och att få vara nära familjen.

Vill ni ändå fira jul i hemmets lugna vrå, men slippa matlagningen, kan ni beställa julcatering från någon av våra pärlor. Förutom maten kan vi även tillhandahålla servering, disk och dekorering. Allt för att göra ert julfirande till den bästa julen på länge.

Läs mer om julweekend på respektive pärla nedan:

Dufweholms Herrgård.

Gripsholms Värdshus.

Södertuna Slott. 

  

Ny hemsida – Gripsholms Värdshus i Mariefred

Nya hemsidor!

Den uppmärksamme har kanske sett att två av våra pärlors hemsidor har ändrat utseende på senaste tiden. I ett omfattande arbete har vi över en tid uppdaterat sidorna för att ge dem ett modernt utseende och underlätta för våra gäster att hitta vad de söker. I nuläget är det Gripsholms Värdshus och Dufweholms Herrgård som fått ett lyft.

Vi vill med uppdateringarna också kunna lyfta det vi tycker är speciellt med varje plats, för att på ett enkelt och snyggt sätt visa våra besökare vad de kan förvänta sig när de besöker någon av våra pärlor i Sörmland. Hoppa in och kolla vad ni tycker!

Näst på tur är Södertuna Slotts hemsida. Det arbetet är igång och kommer vara färdigt strax innan julbordspremiärerna. Vi ser fram emot när alla sidor är uppdaterade!

 

Pax bokserie utspelar sig bland annat på Gripsholms Värdshus i Mariefred

Efterlängtat boksläpp och brunch i Mariefred

Välkommen fredag! Veckan på Gripsholms Värdshus börjar gå mot sitt slut men än kvarstår en hel del spännande aktiviteter i Mariefred under helgen.

Ni har väl inte missat PAX-böckerna som med spännande och gastkramande äventyr sätter Mariefred på kartan? På lördag den 8 september är det dags för det efterlängtade världssläppet av den tionde boken i PAX-serien – Draugen. Mellan kl. 10–15 kommer vi på värdshuset befinna oss på Gripsholms slotts borggård för att delta i firandet.

PAX-böckerna, skrivna av spänningsförfattaren Åsa Larsson och författaren Ingela Korsell med illustrationer av Henrik Jonsson, bjuder in läsaren till ett magiskt urban fantasy-epos som utspelar sig i Mariefred och i Sjöporten på Gripsholms Värdshus. I böckerna får vi följa bröderna Alrik och Viggo när de kämpar mot mörka krafter för att skydda det magiska biblioteket som finns under Mariefreds kyrka. Och porten till det magiska biblioteket finns i Sjöportens källarvalv.

För alla tävlingssugna PAX-fantaster har Bonnier Carlsen dessutom utlyst en utklädningstävling där bästa utklädnad har chans att vinna en övernattning för 4 personer i Sjöporten på Gripsholms Värdshus. Ni kan läsa mer om eventet och tävlingen här!


Efter ett långt och varmt sommaruppehåll är det äntligen dags för höstpremiär av Gripsholms Värdshus brunch. På söndag den 9 september öppnar vi upp dörrarna till värdshuset och bjuder in till en välsmakande bruncbuffé mellan kl. 12.00–15.00.

På värdshusets brunchbuffé får våra gäster njuta av sill, lax, kallskuret, paj, våfflor och ett dessertbord med blandade bakverk. Utöver detta får de även avnjuta en mindre varmrätt som serveras vid bordet där man kan välja mellan söndagsstek, egg benedicte, club sandwich och sliders. Och som kronan på verket får de självklart kaffe och te!

Vi ser fram emot en riktigt fullspäckad helg med roliga möten med gäster och det ska självklart bli jätteroligt att träffa alla PAX-entusiaster. Trevlig helg!

Brunch på Gripsholms Värdshus

Bestickkonst på Dufweholms Herrgård

Gammalt matsilver får nytt liv i konsten

En av sakerna som kännetecknar Svenska Kulturpärlor är det genuina intresset för samlande och historia, i vår själ och affärsidé ingår att ta vara på och utveckla kulturhistoriska miljöer och föremål. Vilket vi tror är svårt att undgå för de som besöker våra pärlor.

Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm finns en salig blandning av samlarobjekt. Några av samlarobjekten våra gäster finner mest iögonfallande är bordskonsten – figurerna skapade av gammalt engelskt och amerikanskt matsilver. Konstnären bakom bordskonsten heter Ivan Iser. Med ett fantastiskt öga för form tar han fram allehanda figurer som enkelt öppnar upp till diskussion.

De första av bestick-konstverken köptes av Svenska Kulturpärlors ägare Fredrik Åström och Johanna Battaroff på Cuba för cirka 15 år sedan. Därefter har de varit fram och tillbaka på Cuba och handlat i flera omgångar och nu finns det några hundra bordskonstverk att beskåda.

Förutom Dufweholms Herrgård kan ni också boka in ett besök på våra andra pärlor Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta där ett stort antal unika samlarobjekt från många av det förflutnas epoker samsas.

Historiska samlingar på Dufweholms Herrgård

Höstens roligaste vecka – Barnslig vecka på Södertuna Slott

Snart dags för vår lekfulla tradition
– Barnslig vecka på Södertuna Slott!

Vecka 44 fylls Södertuna Slott återigen av barnskratt, stoj och stim – allt enligt tradition. Då öppnas nämligen slottets portar upp för ytterligare ett år med vårt populära erbjudande Barnslig vecka. Ett mycket uppskattat inslag under hösten.

Vad sägs om att bada i poolen, springa äventyrsbana eller gå en spökig runda i slottets källare?
En vistelse på Södertuna Slott under vecka 44 bjuder på många roliga och spännande upplevelser för stora och små. Så ta med hela familjen, barnen och barnbarnen för en kungligt lekfull vistelse!

Södertuna Slott ligger strax utanför Gnesta med mysig natur precis runt knuten och en slottspark i nära anslutning. På slottet får ni ett avkopplande avbrott från vardagen i kungliga miljöer och en möjlighet att vila upp er inför årets slutspurt. Vill ni inte vara inomhus hela dagarna är området runt slottet perfekt för mindre utflykter och upptäckter, för en liten kostnad kan ni även beställa med er en picknickkorg till er utflykt.

Varmt välkomna till vår Barnsliga vecka på Södertuna Slott!

 

Chocolate Week på Gripsholms Värdshus

Favorit i repris – Chocolate Week på Gripsholms Värdshus

Chocolate Week är tillbaka! Under vecka 44 plockar Gripsholms Värdshus fram ett av förra årets riktiga guldkorn till erbjudanden – utmärkt för alla er chokladälskare där ute.

En av de bästa sakerna med chokladvistelsen på värdshuset är att ni får krypa ni ner i värdshusets härliga fåtöljer med en egenkomponerad kopp varm choklad där ni fritt får välja bland alla goda tillbehör som strössel, marshmallows, chokladsås, kakor, grädde och annat gott.

Pimp your cup – gör din egna kopp varm choklad

Chokladfesten fortsätter sedan med en 2-rätters middag där huvudrätten är kryddad med choklad och en enastående dessert med choklad tolkad på tre olika vis. Efter er heldag i chokladens tecken övernattar ni därefter i något av värdshusets mysiga hotellrum för att morgonen därpå vakna upp till en välfylld frukostbuffé – med nutella såklart!

Chocolate Week – ett måste för alla chokladälskare

Gripsholms Värdshus ligger mitt i småstadsidyllen Mariefred, med nära till både naturupplevelser och shopping. Mariefred är ett mysigt resmål där ni möts av en härlig atmosfär. Passa på att strosa runt i stadens kvarter eller titta närmare på kungliga Gripsholms Slott.

Planera in er vistelse på Gripsholms Värdshus, helt klart värt det. Vi ses!

Unik vrakchampagne på Dufweholms Herrgård

Hösten är på intåg och vår unika champagnehelg likaså!

Boka in den 6 oktober i era kalendrar för att inte missa årets fantastiska champagnehelg på Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm. De som bokar in sig på vårt event får njuta av över 100 år gammal vrakchampagne från havets botten.

Champagnen vi serverar finns i herrgårdens vinkällare och kommer från vraket Jönköping som sänktes år 1916. Eftersom flaskorna vilat på havets botten i många år behöver de även bevaras på samma sätt. Därför har väggarna in till vinkällaren byggts om till akvarier där champagnen får vila i vatten, vilket gör vår champagneprovning minst sagt unik

För att göra upplevelsen än mer värdefull får man som gäst också njuta av en 7-rätters middag framtagen för en optimal smakupplevelse. Middagen avnjuter man i herrgårdens salonger efter provningen. Ett fint tillfälle att prova herrgårdens prisbelönta kokkonst. Under vår champagnehelg får ni även lyssna på mannen som bärgade champagneskatten, Claes Bergwall, när han berättar om den spännande historien kring fyndet.

Då vår champagneprovning är ett populärt event med ett begränsat antal platser, blir det snabbt fullbokat. Vår rekommendation är därför att ni bokar er plats i god tid. Läs mer om vår champagnehelg på www.dufweholm.se.

Antikviteter är till för att drickas, välkomna!

 

 

Renoveringen av Djulö lilla skola vid Dufweholms Herrgård pågår för fullt

Arbetet fortgår med Djulö skola och tvättstuga

Under hösten 2017 har vi, i ett tidigare inlägg, berättat om när vi flyttade Djulö lilla skola och tvättstuga till Dufweholms Herrgård som ett ytterligare komplement till de historiska byggnader som samsas på platsen. Flytten var ett stort och spännande projekt med många personer som hjälptes åt.

Djulö lilla skola och tvättstuga flyttas till Dufweholms Herrgård

Vi har sedan dess arbetat, och arbetar fortfarande, med att rusta upp den gamla skolan och tvättstugan. Vårt mål är att kunna erbjuda våra gäster fler lokaler av hög standard med en genuin historisk känsla. Den stora skolan kommer att inrymma två konferenslokaler med tillhörande köksdel och den lilla tvättstugan kommer att bli ett modernt och unikt inrett hotellrum.

Att renovera byggnader men samtidigt behålla den tidsenliga charmen är ett tidskrävande arbete. Men vi är på god väg och förhoppningen är att vi kommer att ha byggnaderna färdiga för användning under våren 2019. Två mycket välkomna tillskott till Dufweholms Herrgård!

Här kan ni se ett videoklipp från flytten av Djulö skola till Dufweholms Herrgård!