MUSEER & SAMLINGAR

Runt om på våra gods kan du beskåda familjen Åströms museer och samlingar. Här finns allt från champagnekatter till ett allmogemuseum. Samlingarna utgör grunden för den bästa presenten man kan ge någon som redan har allt; en upplevelse.

Tunga Varumärken

Familjen Åström är ägare av Sveriges största samling av produktreklamsskyltar. Skyltarna finns dels att beskåda runt om på godsen, men nu också i den nya boken Peter Pluntky skrivit – Tunga Varumärken. Boken beskrivs som exklusiv och unik och då inte bara till utseendet som är upseendeveckande i sig, den har nämligen ett omslag av plåt och väger hela 3 kg. Bokens innehåll är inte av mindre vikt, här ryms förutom ett fullständigt register över samtliga skyltar massor av intressant fakta om tillverkare, typografi och bildmotiv bla. Fredrik Åström har bidragit med sin information och kunskap till författaren. För mer information och beställning av boken gå in på Peter Pluntkys hemsida.
Besök Pluntky

Sveriges största samling av Armagnac

Armagnac är den äldsta kända spritdrycken som görs på vin. Tillverkning har pågått ända sedan år 1411, så tradition, kvalitet och historia finns, vilket gör att armagnac passar fint in i Södertuna Slotts miljö. Hos oss hittar ni Skandinaviens största samling av Greve de Montals Armagnac med årgångar tillbaka till år 1893. Idag hyllas Greve Olivier de Montal unisont för sina armagnacer och detta har medfört att Armagnac de Montal har blivit leverantör till den franska presidenten, det engelska kungahuset och till en uppsjö av Michelin-krogar. En bra armagnac ska ge dig en känsla av balans, rondör och styrka när du läppjar på den. Det är först när du sväljer drycken som hela personligheten kommer fram. Nu stiger en mångfald av smaker fram, allt från nötter, vanilj och choklad till bär och blommor. Vilket är ditt favoritår? Låt oss guida er och berätta om den spännande historien. Passa på och njut av just den nästa gång du kommer till Södertuna Slott! För grupper erbjuder vi provningar av Armagnac.

Konsten att korka upp vin

Dufweholms Herrgård finns en otrolig samling av korkskruvar att kika på. Med över 800 olika korkskruvar vill vi påstå att det är landets största. Här samsas stora som små, uppfinningsrika och de som mest är till för att tittas på. Här finns även många goda tillfällen att nyttja dem!
Dufweholms Herrgård

Samlingarna på Pelles Lusthus

Pelles Lusthus, invid ån i Nyköping, finns flera samlingar. Här kan du titta in i en gammal lanthandel från förr och känna historiens vingslag. Här hittar du också delar av Fredrik Åströms stora skyltsamling.
Pelles Lusthus