MUSEER & SAMLINGAR

Runt om på våra gods kan du beskåda familjen Åströms museer och samlingar. Här finns allt från champagneskatter till ett allmogemuseum. Samlingarna utgör grunden för den bästa presenten man kan ge någon som redan har allt; en upplevelse.

Tunga Varumärken

Familjen Åström är ägare av Sveriges största samling av produktreklamsskyltar. Skyltarna finns dels att beskåda runt om på godsen, men nu också i den nya boken Peter Pluntky skrivit – Tunga Varumärken. Boken beskrivs som exklusiv och unik och då inte bara till utseendet som är upseendeveckande i sig, den har nämligen ett omslag av plåt och väger hela 3 kg. Bokens innehåll är inte av mindre vikt, här ryms förutom ett fullständigt register över samtliga skyltar massor av intressant fakta om tillverkare, typografi och bildmotiv bla. Fredrik Åström har bidragit med sin information och kunskap till författaren. För mer information och beställning av boken gå in på Peter Pluntkys hemsida.
Besök Pluntky

Gamla Skyltar – ett digitalt skyltmuseum

Fredrik Åström, ägare till Sveriges största samling av äldre skyltar, är initiativtagare för projektet Gamlaskyltar.se – ett digitalt museum där svensk produktreklam med fokus på emaljskyltar och plåtskyltar från tidigt 1900-tal samlas. Flertalet av skyltarna finns även att beskåda på Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott strax utanför Gnesta. Gamlaskyltar.se är ett levande register som kontinuerligt uppdateras med nya skyltar. Du kan också hjälpa till! Har du skyltar som du vill sälja eller vill du hjälpa till att dokumentera svenska emaljskyltar och plåtskyltar har du möjlighet att göra det på Gamla Skyltar.
till gamlaskyltar.se

Sveriges största samling av Armagnac

Armagnac är den äldsta kända spritdrycken som görs på vin. Tillverkning har pågått ända sedan år 1411, så tradition, kvalitet och historia finns, vilket gör att armagnac passar fint in i Södertuna Slotts miljö. Hos oss hittar ni Skandinaviens största samling av Greve de Montals Armagnac med årgångar tillbaka till år 1893. Idag hyllas Greve Olivier de Montal unisont för sina armagnacer och detta har medfört att Armagnac de Montal har blivit leverantör till den franska presidenten, det engelska kungahuset och till en uppsjö av Michelin-krogar. En bra armagnac ska ge dig en känsla av balans, rondör och styrka när du läppjar på den. Det är först när du sväljer drycken som hela personligheten kommer fram. Nu stiger en mångfald av smaker fram, allt från nötter, vanilj och choklad till bär och blommor. Vilket är ditt favoritår? Låt oss guida er och berätta om den spännande historien. Passa på och njut av just den nästa gång du kommer till Södertuna Slott! För grupper erbjuder vi provningar av Armagnac.

Konsten att korka upp vin

Dufweholms Herrgård finns en otrolig samling av korkskruvar att kika på. Med över 800 olika korkskruvar vill vi påstå att det är landets största. Här samsas stora som små, uppfinningsrika och de som mest är till för att tittas på. Här finns även många goda tillfällen att nyttja dem!
Dufweholms Herrgård

100-årigt allmogemuseum på Dufweholms Herrgård

De kulturhistoriska samlingarna växer ständigt och kan upplevas på samtliga våra gods. Familjen Åström har idag en av Sveriges största samlingar av svensk produktreklam. Delar av den samlingen kan man se i den 100-åriga lanthandeln och i allmogemuseumet på Dufweholms Herrgård. På museet finner du även ett tryckeri, frisörsalong, apotek, skomakeri och allmogehem uppställt för beskådan. I lanthandeln kan du köpa marmelader, saft, karameller och den klassiska godisstruten att ta med hem.

Vår unika champagnekällare

På Dufweholms Herrgård finns en unik champagnekällare där snart 100-årig champagne vilar i stora akvarier. Skeppet Jönköping sänktes utanför Finska kusten 1916 när hon var på väg till Ryssland med vin, konjak och champagne. I mer än 80 år låg skeppet på havets botten, tills skattletaren Claes Bergwall och hans team bärgade ca 2000 flaskor champagne från vraket. Eftersom flaskorna vilade på havets botten så länge så behöver de nu bevaras på samma sätt. Därför har vi på Dufweholms Herrgård byggt om sin vinkällare för att både kunna servera och visa ungefär 100 av dessa unika flaskor. Istället för väggar in till vinkällaren finns här nu akvarier där champagnen får vila i vatten, precis som den gjort sedan 1916.