Gamla skyltar – ett digitalt skyltarkiv

Visste ni att vi har ett digitalt arkiv med flera tusen reklamskyltar från tidigt 1900-tal? Det digitala skyltarkivet går under namnet Gamla skyltar och innehåller Sveriges största samling av skyltar från svensk produktreklam med fokus på emalj- och plåtskyltar från 1890-talet till 1970-talet.

Projektet Gamla skyltar startades av Fredrik Åström då han som hängiven samlare av skyltar saknade ett arkiv med dessa dyrbarheter. Tanken med arkivet är att både inbitna samlare och nyfikna nybörjare enkelt ska kunna hitta den skylt de söker efter.

På Gamla skyltar kan ni bland annat titta på klassiska emalj-, koppar– och aluminiumskyltar med allehanda motiv eller litograferade plåtskyltar med guldkorn från kända namn som Bosch, Primus och Aftonbladet. En stor del av skyltarna är dessutom från Fredrik Åströms egna samlingar.

Målet med Gamla skyltar är att visa upp en så komplett bild som möjligt av tidiga svenska reklamskyltar. Vi vill dokumentera denna skatt av tidig reklamhistoria för att bevara den för eftervärlden och berätta om vårt lands företagshistoria. Utvecklandet av sidan och samlingarna pågår hela tiden och skyltarkivet fylls på allt eftersom med nya skyltar och information.

Förutom att ni hittar en hel del intressant läsning på sidan kan ni också bidra vårt digitala museum genom att antingen sälja era egna skyltar till oss eller skicka in dokumentation av era skyltar. All hjälp uppskattas!

Tunga Varumärken