Goda nyheter i sommar!

På Svenska Kulturpärlor älskar vi sommaren. I år blir den dessutom bättre än någonsin för dig som gillar godsaker!

Callanderska Gården Schweizeri
På Callanderska Gården, Mariefreds mysiga hembygdsgård, slår vi upp portarna till ett nytt trädgårdscafé med fullständiga rättigheter. Vägg i vägg med Gripsholms värdshus och i den mysiga örtträdgården kan ni slå er ner för premiäröppningen på Kristi himmelsfärdsdagen den 26 maj. Redan nu kan du få en försmak genom att surfa vidare till callanderska.se. Varmt välkomna!

Trädgårdsrestaurangen på Gripsholm
Under sommarmånaderna öppnar värdshusets Trädgårdsrestaurang upp med en somrig à la care-meny. Här sitter ni behagligt under segeltaket eller i en skön loungegrupp i solen med vacker vy mot Gripsholms slott. Under sommaren sker flera tillställningar så som Ångans dag den 4 juni, Räkfrossa, trubadurkvällar och mycket mer. Se mer info och öppettider på gripsholmsvardshus.se/tradgardsrestaurangen

Sommar på herrgården
Även på Dufweholms Herrgård i Katrineholm ställer vi om vår servering med fokus på sommaren. Hos oss kan ni avnjuta en härlig sommarlunch och somrig à la carte-meny i vår vackra berså eller på bryggan. Fler sittplatser och mer godsaker med andra ord! Öppettider och mer info hittar ni på dufweholm.se/sommar-pa-herrgarden

Slottscaféet på Södertuna
På Södertuna slott öppnar vi för andra året i rad upp Slottscaféet. Ett populärt utflyktsmål där ni kan njuta av såväl goda bakverk som utsikten över Frösjön. Läs mer om öppettider på sodertuna.se/sommarcafe

Svenska Kulturpärlor växer!

Vi kan stolt avslöja ett nytt byggprojekt i samarbete med Qetar! Ett hotell i klassisk stil kommer uppföras i Södertälje och drivas av Svenska Kulturpärlor. Torekällbergets Herrgård, som byggprojektet kallas, blir den fjärde kulturpärlan i ordningen och beräknas stå färdigt 2023. Stor tanke och vikt har lagts vid hur byggnaden uppförs för att bidra till den anrika miljön vid Torekällberget.

– Vi är otroligt nöjda med att hitta detta samarbete. Svenska Kulturpärlor driver idag fantastiskt fina verksamheter och de lever och andas kultur och historia. De har stor vana att arbeta tillsammans med museiverksamheter vilket borgar för möjligheten att bidra med besökare till friluftsmuseet och Södertälje. Vi tycker de passar in perfekt i sammanhanget och ser fram emot ett långvarigt samarbete, säger Joakim Nordlund, VD på Qetar som investerar i byggprojektet.

– Det här kommer verkligen bli en kulturpärla och det är ett mycket lovande projekt för oss som brinner för att utveckla Sörmland som destination, säger Fredrik Åström. Torekällbergets friluftsmuseum erbjuder fantastiska möjligheter.

Herrgården planeras ha omkring 90 rum samt en spaavdelning. Förhoppningen med projektet är att utveckla Torekällberget som besöksmål, samt utveckla och väcka intresse för besöksnäringen i hela regionen. Nedan ser du några arkitektskisser på hur Herrgården kan komma att se ut.

Vi ser med spänning fram emot detta projekt!

 

Boutiquehotell i centrala Nyköping

Vi har tillsammans med Hans Åkerlund på Fondex stora förhoppningar om att skapa en året-runt-mötesplats för besökare och Nyköpingsbor i en ombonad inom- och utomhusmiljö.

Projektet omfattar etablering av ett boutiquehotell med cirka 75-100 bäddar – något som betyder omfattande utveckling och renovering av befintliga byggnader som bland annat Wersterlingska gården, Svenskhuset, Pelles Lusthus och det så kallade ”Mejeriet” samt kringliggande utomhusmiljöer.

I området skapar vi en oas i staden med en hotell- och konferensanläggning samt restaurang- och umgängesmiljöer som speglar småstadens charm.

Detta har bland annat uppmärksammats bland annat i Södermanlands Nyheter och Sveriges Radio där vi berättar mer om vår visioner om det kommande projektet.

Vår vision
• En plats för liv och rörelse där hotell- och restauranggäster blandas med cafébesökare och söndagsflanerare
• Ett boutiquehotell med småstadskänsla
• Ett område som kan växa till ett naturligt besöksmål

Mårtens Udde
Vi vill skapa ett nytt kvarter för människor, kultur och möten. I projektet knyts stadskärnan samman med Åstråket ner mot hamnen. Det utvecklade området sträcker sig från Stora torget via Smörtorget, Nikolaiskolan och ner mot Pelles Lusthus mot Folkungabron. Vi kallar det för Mårtens Udde.

Rösta och vinn en slottsweekend på Södertuna Slott som är nominerade till Årets Slottshotell 2019!

Vi är otroligt stolta över att vår pärla Södertuna Slott är nominerade till Årets Slottshotell 2019. Är ni med och röstar har ni chans att vinna en lyxig slottsweekend på Södertuna Slott. Ni kan läsa mer och rösta på www.aretsslottshotell.se. Omröstningen är öppen fram till den 16 juni!

Södertuna Slott är vår fantastiska och ståtliga pärla som ligger belägen strax utanför Gnesta i vackra Sörmland. Här har ni, förutom historiska och ståtliga slottssalonger och hotellrum, även en välgörande relaxavdelning och en fantastisk natur precis utanför portarna. I vårt kök lagas fantastisk mat där vi tar vara på de smakrika råvaror som finns i Sörmland. Det är med andra ord mycket som talar för att vår pärla Södertuna Slott faktiskt förtjänar titeln Årets Slottshotell 2019! I slutändan är det ni gäster som väljer vem vinnaren är, men vi hoppas och håller tummarna på att ni väljer oss!

Tack på förhand bästa gäster!
Med vänlig hälsning

Personalen på Södertuna Slott och Svenska Kulturpärlor

Påskbuffé på pärlorna

Fira påsk på våra pärlor

Våren är här! På söndag ska klockan ställas om till sommartid. Detta betyder att dagarna från och med nu kommer bli både ljusare och längre. Och därför måste man väl få säga att våren är här? Härligt tycker vi!

Apropå våren så närmar sig den färgglada påskhelgen med stormsteg och den vill vi såklart fira med er! Så om du inte har bokat in något för påsken än så är det ett ypperligt tillfälle att göra det nu!

Under påskhelgen kommer vi att servera härliga och smakrika påskbufféer på alla våra pärlor Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott. Kom hit med vänner, familj eller din kära och njut av ett påskbord med allt som hör påsken till. Slipp allt som har med förberedelser, matlagning och disk att göra. Njut istället av god mat, trevligt sällskap, vacker natur och njut av den härliga våren.

    

Är du en av dom som vill fira påsken lite extra i år? Redan på långfredagen serverar Dufweholms Herrgård en härlig Afternoon Tea i påskens färger med kaffe, te, bakverk, andra matiga godsaker och såklart extra mycket godis!

Eller varför inte unna dig en stämningsfull påskweekend? Under påskhelgen kan du boka in er på Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott och ta del av våra weekendpaket. Och om ni bokar på påskafton har ni även möjlighet att byta ut ert Afternoon Tea mot våra pärlors goda påskbufféer mot extra tillägg.

Ses på en pärla!

Vitsippor vid Dufweholms Herrgård

2 för 1 – boka för två, betala för en!

Äntligen börjar vårkänslorna infinna sig nu när ljuset och solens värme återvänder och blir allt starkare – varför inte fira in de härliga känslorna med en weekend mitt i veckan?

Om ni inte redan sett det så har vi precis just nu ett extra förmånligt weekenderbjudande – 2 för 1!

I det erbjudandet får ni, precis som det låter, boka ett av våra pärlors utvalda weekendpaket för två och bara betala för en! Hur bra är inte det?

Gripsholms VärdshusSödertuna Slott

Ni kan välja att bo på antingen Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus eller Södertuna Slott – tre av våra pärlor som alla har sin unika charm och något att erbjuda alla – stora som små! Oavsett om ni vill njuta av en välgörande spabehandling i Katrineholm, shoppa loss i småstadsidyllen Mariefred eller koppla av i en värmande badtunna med sjöutsikt i slottsmiljö strax utanför Gnesta.

Passa på att boka innan erbjudandet går ut! Erbjudandet 2 för 1 gäller utvalda paket för två personer i delat dubbelrum från januari till mars med ankomst måndag till torsdag.

Ses på en pärla!

Käpp med dolt lönnfack

Vad har brännvinspluntor, pipor, paraplyer och fiskespön gemensamt?

Välkomna till Månadens samlarobjekt #5!

För er som inte sett våra tidigare inlägg där vi lyfter månadens samlarobjekt kommer här en liten sammanfattning.

Varje månad lyfter vi nämligen ett samlarobjekt ur Fredrik Åströms historiska samlingar, ett objekt som han införskaffat på allehanda sätt som genom loppisar och auktioner. Vi kommer dessutom att berätta lite kort om det fantastiska, annorlunda, vackra och ibland kanske ögonbrynshöjande samlarobjektet vi för stunden plockat ur historien.

I våra tidigare inlägg kan ni bland annat läsa om en buteljerare och en anrik örtdryck, en dynamitvärmare, en mekanisk tomtedocka och en välbevarad försäljningslåda från Forsbergs Choklad- & Konfektfabrik.

Men den här gången ska vi lyfta något som ni med största säkerhet har sett eller till och med använt själva – vi ska berätta lite om käppar!

En käpp kan vara allt från en vit käpp som personer med synsvårigheter använder för att känna hinder som kommer i deras väg eller ett redskap som personer med gångsvårigheter använder sig av för stöd. Det kan också vara en promenadkäpp för vandring eller helt enkelt en modedetalj för att komplettera en genomtänkt klädsel.

Vart ni än har sett dem kan vi enas om en sak – att de finns lite överallt! Men en väsentlig skillnad, om man jämför dagens käppar med gårdagens, är uppfinningsrikedomen. Även om käppar idag är funktionellt designade var de ändå lite vassare i idéerna och designen förr i tiden.

Käppar är ett vanligt samlarområde internationellt och det finns en hel del käppar som både ser roliga ut men som också innehåller roliga saker, allt från korkskruvar och brännvinspluntor till pipor, paraplyer och fiskespön. Det finns även käppar av det mer vådliga slaget som innehåller stickertar, även kallade svärdkäppar. Beroende på vart man ska gå kan det därför vara bra att tänka på vilken käpp man tar med sig. Ska man till exempel ut och resa är det inte säkert att en svärdkäpp faller i god jord hos personalen i säkerhetskontrollerna!

Den första käppen i det här inlägget ser kanske inte mycket ut för ögat vid första anblick. Men under ett väl dolt lönnfack gömmer sig inget mindre än en fullt fungerande fiol! Käppen är från 1900-talets början och kan mycket väl ha använts av en gatumusikant eller en trubadur.

Käpp med fiol ur Fredrik Åströms samlingar

Käpp med fiol

Den andra käppen är mer detaljrik och mer eller mindre humörsanpassad med fyra känslosamma ansikten runt om knoppen. Det är dessutom en korkskruv – vilket också är ett av Fredriks största samlarområden!

Man kan fråga sig vad syftet med den ombytliga käppen var och vad designern ville säga med den. Var det ett sätt att visa personer man mötte längs gatorna vilket humör man befann sig i för stunden kanske? Vem vet. Det vi faktiskt vet är dock att den är hantverksmässigt välgjord och återigen, mer än bara en käpp!

Käpp med korkskruv

Glatt ansikte på käpp med korkskruv

Som avslutning vill vi tipsa om vår trubadurkväll på Skänken i Gripsholms Värdshus, fredagen den 1 mars! Nu kommer förmodligen trubaduren som står för underhållningen den här kvällen inte använda sig av fiolkäppen men musik kommer ni att bjudas på, oavsett instrument!

Trubadurkvällen pågår mellan kl. 20–23.30 och vi rekommenderar varmt att ni bokar ett bord och kommer förbi på en god bit mat innan underhållningen drar igång. Vi ses väl där?

Hemma från Antikmässan och Samlarens Café!

Under veckan och helgen som var, 14–17 februari, kunde ni hitta oss på Antikmässan i Stockholm där vi ställde ut delar av Fredrik Åströms samlingar i Samlarens Café.

Samlarens Café är en ärofylld plats på mässan där fjolårets vinnare av Årets Samlare i The Collector’s Awards får ställa i ordning en helt egen specialutställning. Ni kan läsa mer om utställningen här i vårt förra blogginlägg.

Nu är vi hemkomna efter denna intensiva och väldigt uppskattade upplevelse, vad roligt att så många ville komma förbi och säga hej! Responsen var fantastisk och Fredrik fanns på plats varje dag för att visa upp de samlarobjekt han valt ut till Samlarens Café. Vi hoppas att ni hade det minst lika roligt som vi hade.

Därför vill vi, med det här inlägget, skicka ut ett STORT TACK till alla som besökte oss på Samlarens Café och samtidigt bjuda på några bilder från mässan.

Tack så mycket och på återseende!

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

 

 

Fredrik Åström ställer ut på Samlarens Café, 14–17 februari!

Under Antikmässan i Stockholm, den 14–17 februari, hittar ni oss på Samlarens Café. Där ställer nämligen Fredrik Åström ut delar av sina samlingar. Varje år under prisgalan The Collector’s Awards, som arrangeras av Antikmässan, utses Årets samlare. Vinnaren av den ärofyllda titeln får året därefter skapa innehållet i Samlarens Café. Förra året vann Fredrik Åström Årets Samlare 2018 och det är därför han nu får ställa ut delar av sina samlingar.

Till specialutställningen har Fredrik valt ut några guldkorn ur sina samlingar och besökarna på mässan kommer att bjudas på unika korkskruvar och färgstarka reklamskyltar. Fredrik, som själv har en av Sveriges och världens främsta samling av korkskruvar, berättar att korkskruvar är ett stort internationellt samlarområde. Och att vi i Sverige har haft en stor tillverkning av korkskruvar, framförallt i Eskilstuna som också lyfts fram i utställningen.

Han berättar vidare att de skyltar som kommer att ställas ut på Samlarens Café kommer från en period som sträcker sig från slutet av 1800-talet till 1950-talet. Gamla skyltar har blivit mer trendiga på senare år samtidigt som de ger en inblick i svensk näringslivshistoria. Dåtidens kommunikation var på många sätt mer hållbar än dagens då skyltarna kunde hänga i lanthandeln kanske 20–30 år. Något som också märks i hur kvalitativt de är utformade.

Fredriks samlarintresse och relation till Antikmässan sträcker sig en bra bit bak i tiden, redan när han låg i barnvagn besökte han mässan tillsammans med sina föräldrar och sedan dess har unika föremål och samlingar varit en del av Fredriks vardag.

För er som inte har möjlighet att besöka Antikmässan finns även delar av Fredriks samlingar att beskåda på våra pärlor i Sörmland men också numer på vårt digitala museum: Gamlaskyltar.se

Nu är det bara några dagar kvar till Antikmässan och Samlarens Café drar igång. Förberedelserna pågår för fullt och vi hoppas att vi ses där!