Gripsholms Värdshus Tävling

Linn och Stina i semifinal i Årets Lily Bollinger

I årets upplaga av Lily Bollinger Award tog sig våra sommelierer Linn Henriksson och Stina Lundstedt till semifinalen som hölls i måndags. Stort grattis! Tävlingen som anordnas av Arvid Nordqvist hedrar den legendariska champagneänkan Lily Bollinger och sätter fokus på kvinnliga sommelierer.

Vi ställde några frågor till nyss hemkomna Linn och Stina. Först en klassisk sportfråga:

Hur känns det?

Stina: – Kul! Ingen av oss knep en finalplats, men är oerhört nöjda ändå, så vi tänker att vi kammar hem finalplatsen nästa år.

Hur förberedde ni er inför tävlingen? 

Stina: – Jag har faktiskt inte övat särskilt mycket inför denna tävling. Utan jobbat mer med viner i kombination mat och dryck i vintras.

Linn: – Jag har under året pluggat hårt för att bli klar med min sommelierutbildning. Vilket jag gjorde nu under våren. Jag valde att tävla för att se vilken nivå jag ligger på och hur jag kan utveckla mig som sommelier.

Vilka är era förebilder i branschen? 

Stina: – Mina förebilder i branschen är Karina Tholin och Tony Fredriksson, både sommelier på Lammet och Grisen Sälen/Öland. Dom har hjälpt mig under hela min utbildning och jag ser upp till dom väldigt mycket.

Linn: – Min förebild är Åsa Wahlström, som idag arbetar så Solera. Hon har både utbildat personal inom Svenska Kulturpärlor samt vart ansvarig för vår vinkällare. En väldigt kompetent sommelier, ödmjuk och korrekt.

Och så sist, har ni några vinrekommendationer? 

Stina: – Jag blir chockad själv att jag ens säger det här, men på vårat blindprov fick vi en ny prosecco. Casa Belfi Colfòndo Prosecco 129 kr på Systembolaget. Ett ofiltrerat nytt mousserande vin med stor syra i munnen och mycket frukt. Passar bra som det är en sommardag eller till fisk och skaldjur. Rekommenderar varmt!

Linn: – Jag älskar champagne, en torr, krispig blanc de blancs slår sällan fel. Jag skulle rekommendera Champagne Larmandier-Bernier Longitude 399 kr på Systembolaget. Vinet odlas biodynamiskt och görs i en torr stil. Perfekt att njuta av i sommarvärmen med lite skaldjur eller bara som den är.