Nu pågår omfattande renoveringar för Strandrestaurangen i Mariefred

Svenska Kulturpärlor utökar och renoverar

Nu står det klart att vi på Svenska Kulturpärlor köper Strandrestaurangen i Mariefred. Vår VD Fredrik Åström räknar med att det kommer ta cirka fyra år innan Strandrestaurangen är färdig för att tas i bruk. Innan dess kommer en ny detaljplan och bygglov tas fram och en omfattande renovering genomföras. Strandrestaurangen kommer drivas i Gripsholms Värdshus regi som ett komplement till den redan existerande hotell- och restaurangverksamheten.
— Vi vill utöka byggnaden och bygga ett mindre hotell med åtta till tio rum. Det blir inget eget hotell utan tanken är att det ska driftas från Gripsholms Värdshus, berättar Fredrik.

Än är det inte klart hur ombyggnationen ska göras. Men troligen kommer terrassen med utsikt mot Mälaren, som tillkommit senare än själva huset, att rivas. Anledningen är bland annat för att ge plats åt en uteservering som är tänkt att byggas på pontoner i vattnet där hotellgäster och allmänhet sedan ska kunna äta och dricka gott. Den mer än 100 år gamla fastigheten har stått tom sedan 2009 och är i stort behov av en upprustning.
— Byggnaden är inte Q-märkt men vår ambition är alltid att värna om kulturhistoriska byggnader. Just nu är den i ett bedrövligt skick men läget är enastående. Vi kommer lägga väldigt många miljoner på att få ordning på huset, säger Fredrik Åström.

Efter sina omfattande renoveringar kommer Strandrestaurangen passa väl in i Mariefredsmiljön och förhoppningsvis bli ett minst lika uppskattat inslag för allmänheten som Gripsholms Värdshus är idag. Utöver renoveringarna finns även planer på att anlägga en vinkällare i bottenvåningen som ska fungera som ett slags vinfacksuthyrning då det har eftersökts av privatpersoner. Alla finare viner kräver varsam behandling och lagring i rätt förhållanden och alla har inte den möjligheten hemma. Men om det går att genomföra ser vi först när vi fått tillgång till huset och kan börja arbeta.

I övrigt är det mycket som händer på våra pärlor just nu. Vi genomför stora investeringar och renoveringar på Gripsholms Värdshus, Södertuna Slott och Dufweholms Herrgård. Där vi bland annat renoverar 11 hotellrum på Södertuna Slott och på Dufweholms Herrgård anlägger vi nytt avlopp, fjärrvärme och vattensystem. Vi utökar även med ett BnB med fem rum utmed gatan vid Dufweholms Herrgård. Och som ni kanske sett har vi nyligen haft premiär för Gripsholms Bed & Breakfast Premium där vi lagt till 22 extra rum med hotellstandard. Vi arbetar ständigt för att göra våra pärlor ännu bättre för våra gäster.