Boka julbord hos Svenska Kulturpärlor för dig och vännerna, kollegorna eller familjen

Tomma fat, stora kalas, rackartyg och Emil i Lönneberga!

Har ni hört ordet tabberas tidigare? Det är säkert bekant för många men alla kanske inte har koll på vad det faktiskt betyder. Sanningen är den att tabberas har en mängd olika betydelser och en mängd olika uttal. Låt oss berätta lite!

Enligt Institutet för språk och folkminnen kommer ordet tabberas ursprungligen från latinets tabula rasa som ungefär betyder tom vaxtavla. Ordet har sedan setts användas i ett flertal olika varianter, bland annat i dialekter framförallt från Sörmland, Uppland, Västmanland, Värmland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad, Lappland och Ångermanland och då ofta för att skildra tumult, kalabalik, oväsen, och rackartyg eller liknande.

Tabberas, tabelras eller, som det i många av dialekterna oftast uttalas, tabb(e)rasch kan enligt Svenska Akademiens ordbok användas för att berätta att man gör rent bord, att ingenting blir kvar och allt töms. Men det kan också vara av betydligt mer negativ betydelse och då användas för att berätta om total förödelse eller fullständig ödeläggelse. Men sett till hur tabberas används idag är det betydligt mer vanligt att ordet används om mer positiva händelser som stora kalas eller brakfester.

Sill från Svenska Kulturpärlor

”Nu har jag tagit tabberas på revbensspjällen sa Kalle Spader och högg den sista biten revbensspjäll”. Ur Astrid Lindgrens ”Nya hyss av Emil i Lönneberga”

Vår folkkära författare Astrid Lindgren var nog den som gjorde tabberas mer välbekant för de flesta av oss. Ni kanske känner igen ordet från det Stora tabberaset i Katthult? När Emil i Lönneberga bjöd hem fattighjonen till fest för att kalasa på allt som var kvar från julbordet när hans föräldrar var bortbjudna. I det här sammanhanget är då betydelsen av tabberas att de tömmer faten, ingenting blir kvar. En god tanke kan man tycka, men kanske inte fullt lika uppskattat av Emils mor och far när de dagen efter planerat en julfest för släkten med just den maten.

Nu kanske ni undrar varför vi berättar om just tabberas?

Jo, på juldagen den 25 december ska vi nämligen göra precis samma sak som Emil. Våra pärlor Dufweholms Herrgård i Katrineholm och Gripsholms Värdshus i Mariefred dukar upp julborden en sista gång för att kalasa! Boka in juldagen, ta med familj och vänner och kom och njut av vår goda julmat – töm faten med oss till ett extra förmånligt pris!

När? 25 december kl.13.00
Var? På Dufweholms Herrgård eller Gripsholms Värdshus.
(läs mer och boka på respektive anläggning)
Pris? 495 kr per person och 15 kr per år för barn upp till 12 år.

Ses på en pärla!

Juldukning på en pärla