Knivsliparkurs på Södertuna Slott

Vässade inför sommaren

I veckan som gått har våra kök på Gripsholms Värdshus och Södertuna Slott haft besök av Filip Jovanovic, en av få riktigt begåvade knivslipare i Sverige. Filip har tidigare även besökt Dufweholms Herrgård och det är vår kökschef Johan där som tipsat våra andra pärlor om Filips kunskaper. Filips företag Knifelife är det enda i Sverige som åker ut till kunderna och handslipar knivar, vilket är perfekt för oss som alltid vill ha bra redskap men inte vill skicka iväg dem för slipning. På Södertuna Slott höll Filip en mycket uppskattad knivsliparkurs och vi bad Filip berätta lite om slipkonsten.

– Jag använder samma metod som samurajerna i Japan använde för att slipa sina svärd. Det är en tradition man fortfarande brukar där man använder japanska stenar som är stora som en hand. Jag lägger de plana stenarna i blöt och slipar därefter eggen. Sedan går jag över på läder för den yttersta skärpan.

Filip berättade också om den vanligaste slipmetoden, bandslip. En effektiv slipmetod som tyvärr, i fel händer, kan göra knivarna väldigt grova efter en tids användning. Slipningen blir extra känslig för misstag då slipbanden är så grova och snurrar snabbt och kan göra att mycket metall försvinner i slipprocessen.

– Slipar man fel med bandslip kryper eggen upp på bladet och även om eggen blir vass blir bladet tjockare. Effekten blir att en klyver råvarorna med en tjock kniv, när målet i själva verket är att skapa skäreffektivitet snarare än bara skärpa. En kniv ska falla genom en potatis – den ska inte behöva tryckas genom potatisen.

Har du några tips till vanliga hemmakockar?

– Absolut! Man bör skicka iväg sina knivar till grundslipning lite då och då och gärna till en firma som gör det för hand. Sedan är det också bra om man själv, mellan slipningarna, kan skärpa upp sin kniv hemma med ett brynstål. En enkel rullslip är tyvärr inte att rekommendera eftersom man i längden kommer förstöra eggen då den slipas mer på vissa ställen och därmed kommer att träffa skärbrädan ojämnt.

Varför inte göra som oss på Svenska Kulturpärlor?

Kontakta Knifelife och skicka iväg era knivar för slipning. Mer information hittar ni på deras facebooksida: KnifelifeByFico