Månadens historiska pärla

Åströms samlingar – månadens samlarobjekt!

Från och med nu kommer vi, varje månad, lyfta ett samlarobjekt ur Fredrik Åströms historiska samlingar, ett objekt som han införskaffat på allehanda sätt som genom loppisar och auktioner. Vi kommer dessutom berätta lite kort om det fantastiska, annorlunda, vackra och ibland kanske ögonbrynshöjande samlarobjektet vi för stunden plockat ur historien.

Först ut är en fantastiskt fin och välbevarad försäljningslåda från Forsbergs Choklad- & Konfektfabrik i Göteborg. Lådan är daterad till någon gång under 1930-talet. Med sådana här lådor gick Forsbergs försäljare runt till lanthandlare och konditorier och visade upp de produkter som de erbjöd för vidareförsäljning. Vi kan bara tänka oss hur svårt det måste ha varit att motstå det välsorterade utbudet som visades upp. Många gånger fanns det även, som i den här försäljningslådan, flera lager av välgjorda godsaker att välja bland. Elegant godisruljangs kan man säga!

Månadens historiska pärla – konfektyr

Forsbergs Choklad- & Konfektfabrik har sin bakgrund i Bohuslän. År 1876 startades vad som från början var ett bageri som också tillverkade karameller, men i mindre skala, av Emilia Forsberg. Det var först år 1893, då hennes son Axel, med titeln sockerbagare eller karamellfabrikör, tog över företaget, flyttade allt till Göteborg och grundade konfektfabriken. Efterfrågan på Forsbergs konfektyr ökade med åren och med tiden hade hela åtta försäljningslokaler öppnats i Göteborg.

Om ni inte kan få nog av historia kan ni även se välbevarad emaljskylt från Forsbergs choklad i vårt digitala skyltarkiv Gamla skyltar, som ni även kan läsa mer om här i ett tidigare inlägg.

Fredrik Åström och månadens historiska pärla

Blir ni, precis som vi, väldigt godissugna när ni läser om alla karameller och choklad? Misströsta inte! Idag den 23 november är det nämligen premiär för julborden på våra pärlor, Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta. Och förutom traditionella och välsmakande julbord dukar vi såklart upp med karameller och andra godsaker på våra gottebord! Har ni inte bokat ert julbord än är det hög tid att göra det nu.

För er som inte kan vänta tills ni får sätta er till bords på någon av våra pärlor bjuder vi här dessutom på ett juligt godisrecept. Låt det väl smaka!

PÄRLORNAS JULIGA LAKRITSFUDGE

1,5 dl grädde
1 dl socker
0,5 dl muscovadosocker
1 dl vit sirap
10 g lakritspasta

1 dl turkisk peppar
50 g smör
100 g vit choklad

Gör såhär: Koka grädde, socker, sirap och pasta till 122c, låt svalna lite. Blanda sedan ner smöret, chokladen och det krossade godiset. Låt svalna i en form och skär sedan i önskad form.

Ses på en pärla!