Dynamitvärmare ur Fredrik Åströms samlingar

Månadens samlarobjekt #3 ­– Tänt var det här!

Välkomna! Först och främst vill vi på Svenska Kulturpärlor önska er alla ett gott nytt år och en god fortsättning på det nya året. Vi hoppas att ni haft en trevlig ledig tid med era nära och kära.

Nu är det dags att starta det nya året och det vill vi göra med en knall. Därför bjuder vi på månadens samlarobjekt #3 redan i vecka 1 – en dynamitvärmare med axelrem!

Dynamitvärmare – rengör ofta innerkärlet

Dynamit känner nog de allra flesta till idag. Den som uppfann dynamiten och introducerade helt nya möjligheter i många olika branscher var den svenske uppfinnaren Alfred Nobel, det var också han som grundade dagens prestigefyllda nobelpris. Bland de större användarna av dynamit och andra explosiva varor hittar vi såklart gruvindustrin och försvarsmakten men också företag som arbetar med bergtäkter och större byggprojekt.

Just gruvdriften har varit en stor inkomstkälla för Sverige genom historien och till skillnad från dagens gruvor var gruvorna förut mycket mörkare, våtare och kallare och arbetet var mycket farligare för den anställde.

Innan dynamiten gjorde kraftfull entré använde man sig av tillmakning. En metod där berget spräcktes genom att hettas upp med eld och snabbt kylas ner med vatten – en betydligt mer ved- och tidskrävande metod än dynamit. Men med dynamitens genombrott kom förutom ett effektivare arbetssätt också många andra risker som behövde hanteras.

Dynamitvärmare användes under slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal och de bärbara väskorna är ett exempel på dåtidens arbetarskydd för den anställde. Hanteringen av dynamit krävde försiktighet och kunde ge förödande konsekvenser vid oaktsamhet. Under vintertid frös dynamiten och kristalliserades vilket resulterade i att den blev ännu farligare och mer oberäknelig då den enkelt kunde explodera om den bröts av.

Gruvarbetarna var därför tvungna att värma upp dynamiten före användning och detta gjordes bland annat i dessa speciella behållare – dynamitvärmarna. De fanns i flera olika former men gemensamt för de flesta var att de var cylinderformade kärl med ett yttre hölje för varmt vatten och ett inre hölje där den dynamit som skulle tinas före användning fanns.

Närbild på dynamitvärmare

Trots den här skyddsåtgärden var arbetet oerhört riskfyllt. Men en del arbetare tyckte att användandet av dynamitvärmare var komplicerat. De tog då större risker för att snabbare värma upp dynamiten genom att stoppa dynamiten i fickorna. Vi får helt enkelt hoppas att de var stadiga på benen med fickorna fulla av frusen dynamit!

Vill ni också starta året med en knall? Boka vårt explosiva, ursäkta… exklusiva erbjudande Konferea! Från och med januari fram till påsk erbjuder vi givande konferenser till halva priset på någon av våra pärlor Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta. Ta med kollegorna och starta året på bästa sätt.

HELPENSION FRÅN 948 KR PER PERSON EXKL. MOMS.

Erbjudandet gäller ej dryck och aktiviteter samt kan ej kombineras med andra erbjudanden. Varmt välkomna med er bokning på 08-511 600 40!

Ses på en pärla!